YURT DIŞINDA BULUNAN VARLIKLARIN 31.07.2013 TARİHİNE KADAR YURDA GETİRİLMESİ HALİNDE VARLIK BARIŞI KANUNUNDAN YARARLANILACAKTIR!
 
Değerli Üyemiz,                                                                                                      29.05.2013
193 sayılı Gelir vergisi Kanununa 29.05.2013 tarih ve 28661 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6486 sayılı Kanunun 13. Maddesi ile eklenen Geçici 85. Madde ile Gerçek veya tüzel kişilerce, 15.04.2013 tarihi itibarıyla sahip olunan ve yurt dışında bulunan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile varlığı kanaat verici bir belgeyle ispat edilen taşınmazlar, 31.07.2013 tarihine kadar Türk Lirası cinsinden rayiç bedelle, 19.10.2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca faaliyette bulunan bankalara veya 06.12.2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca faaliyette bulunan aracı kurumlara bildirilir ya da vergi dairelerine beyan edilecektir.
Vergi dairelerine beyan edilen varlıkların değeri üzerinden %2 oranında vergi tarh edilir ve bu vergi, tarhiyatın yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenir.
Banka ve aracı kurumlar, kendilerine bildirilen varlıklara ilişkin olarak %2 oranında hesapladıkları vergiyi, bildirimi izleyen ayın on beşinci günü akşamına kadar vergi sorumlusu sıfatıyla bir beyanname ile bağlı bulunduğu vergi dairesine beyan eder ve aynı sürede öderler. Ödenen vergi, hiçbir suretle gider yazılamaz ve başka bir vergiden mahsup edilemez.
Yukarıda belirtildiği şekilde bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacaktır. Ancak, diğer nedenlerle bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten (29.05.2013) sonra başlayan 01.01.2013 tarihinden önceki dönemlere ilişkin vergi incelemeleri ile takdir komisyonu kararları uyarınca gelir, kurumlar ve katma değer vergisi yönünden tespit edilen matrah farkından, bu madde kapsamında beyan edilen tutarlar, bu tutarlara ilişkin tarh edilen verginin vadesinde ödenmesi koşuluyla mahsup edilerek tarhiyat yapılır.
İndirimi reddedilen katma değer vergisine ilişkin mahsup edilecek matrah tutarı, indirimi reddedilen vergiye esas teşkil eden bedeldir. Şu kadar ki, indirimi reddedilen vergiye ilişkin bedelin tespit edilememesi hâlinde mahsup edilecek matrah tutarı, %18 katma değer vergisi oranı dikkate alınarak hesaplanır.
Tahakkuk eden verginin vadesinde ödenmemesi veya bu maddede yer alan diğer şartların yerine getirilememesi nedeniyle mahsup imkânından yararlanılamaması, vergi aslının gecikme zammı ile birlikte 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun uyarınca takip ve tahsiline engel teşkil etmez. Tahsil edilmiş olan vergiler red ve iade edilmez.
Beyan edilip kayda alınan varlığın değeri kadar, yapılacak incelemeler sonucunda bulunan matrah farkı için tarhiyat yapılmayacaktır.
Kanun Kapsamında bildirilen kıymetler, beyan tarihini izleyen ayın sonuna kadar yasal defterlere kaydedilecektir. Bu kıymetler için bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, pasifte özel bir fon hesabı açılacak, bu hesap sermayeye ilave dışında kullanılamayacaktır, işletmenin tasfiye edilmesi halinde ise vergilendirilmez. Serbest meslek kazanç defteri ile işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler, söz konusu kıymetleri defterlerinde ayrıca gösterirler. Bu varlıklar dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaz.
Bu kurallara uyulmaması veya yukarıda açıklanan şekilde yasal yükümlülüklerin tam olarak yerine getirilmemesi durumunda yukarıda özetlenen avantajlardan yararlanılamayacaktır. Bildirilen varlıklar için amortisman ayrılmayacaktır.
Bu kıymetlerin zararlı olarak satışı halinde de bu zararın diğer gelirlerden mahsubu mümkün olmayacaktır.
Bildirim ve beyan sürelerini izleyen üçüncü ayın sonuna kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Verilmesi gereken beyannamelerin şekil, içerik ve ekleri ile verileceği yeri ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilendirilmiştir.
İşlerinizde kolaylıklar dilerim.
 
Saygılarımla,
Mustafa ERDEM
Başkan
 

6486 SAYILI KANUN İÇİN TIKLAYINIZ (Varlık Barışı’na İlişkin Md.13)